SAMSUN / ONDOKUZMAYIS - Ondokuzmayıs Anadolu Lisesi

DÎVÂNÜ LUGĀTİ'T-TÜRK DENEME YAZMA YARIŞMASI

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında yürütülen etkinliklerimiz devam ediyor.

Kâşgarlı Mahmud tarafından Araplara Türkçeyi  öğretmek ve Türkçenin Arapça kadar zengin bir dil olduğunu göstermek maksadıyla yazılan ilk Türk dili sözlüğünü tanıyoruz.

Bu kapsamda lise öğrencileri arasında deneme yazma yarışması düzenlenmiştir.

Yarışma şartnamesi aşağıdaki gibidir.

02-01-2024

T.C.

SAMSUN VALİLİĞİ

İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KAPSAMINDA “DİVANU LÜGAT’İT TÜRK HAKKINDA ÖZGÜN DENEME YAZMA YARIŞMASI” ŞARTNAMESİ

Yarışmanın Konusu

“Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında gerçekleştirilecek olan deneme yazma yarışmasında lise öğrencilerinden Divanu Lügat’it Türk hakkında özgün deneme yazmaları beklenmektedir.

Yarışma Şartları

1. Yarışmaya Samsun genelindeki resmî ve özel tüm liselerde eğitim gören öğrenciler katılabilecektir.

2. Deneme yazma yarışmasında öğrencilerin Türkçeyi doğru kullanmalarını sağlamak ve yazılı anlatım yoluyla ifade yeteneklerini geliştirmek amaçlanmıştır.

3. Yazılacak eserlerde Divanu Lügat’it Türk’ün Türkçenin zenginliği ve Türk kültürüne  katkıları işlenecektir.

4. Dereceye giren eserler okul müdürlükleri tarafından ilçe millî eğitim müdürlüğüne teslim edilecektir.

5. İlçe millî eğitim müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak değerlendirme komisyonları tarafından ilçede birinci olan eser belirlenecektir.

6. İlçe millî eğitim müdürlüğü tarafından birinci seçilen eser Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ortaöğretim Şubesine elden teslim edilecektir.

7. Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak değerlendirme komisyonu tarafından dereceye giren ilk üç eser belirlenecektir.

8. Eserlerin son başvuru tarihine kadar resmî yazıyla teslim edilmesi gerekmektedir.

9. Son başvuru tarihinden sonra gönderilen eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

10. Eserler bilgisayar ortamında, A4 dosya kâğıdı boyutunda, Word formatında, 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılarak, 1,5 satır aralığı ile yazılacaktır.

11. Eserler en az 2, en fazla 6 sayfa olmalıdır.

12. Yarışmaya katılacak eserlerin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış; başka bir yarışmaya veya herhangi bir yayın grubuna gönderilmemiş olması gerekmektedir.

13. Her yazar sadece bir (1) eserle yarışmaya katılacaktır.

14. Yarışmaya gönderilecek eserlerin üzerine öğrenci veya okuluyla ilgili kişisel bilgiler yazılmayacaktır.

15. Yarışmaya katılacak öğrencinin ve okulun iletişim bilgileri “Yarışma Başvuru Formu” na yazılacaktır.

16. Alıntı veya kopya olduğu, başka bir yarışmaya veya herhangi bir yayın grubuna gönderilmiş olduğu tespit edilen eserler değerlendirmeye alınmayacak; eser sahibi hiçbir hak iddia edemeyecektir.

17. Eserlerin içeriğinde hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hükümlerine ve ilgili kanunlarda ifadesini bulan din, dil, ırk, siyasi düşünce, milli ve manevi değerler gibi toplumun ortak bileşenlerine aykırı ifade, ima ya da sembole yer verilemez.

18. Belirtilen şartları taşımayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Değerlendirme Kriterleri

Özgünlük (25 Puan)

Konunun yorumlanması (30 puan)

Türkçeyi kullanma becerisi (20 Puan)

Temaya uygunluk (25 puan)

YARIŞMA TAKVİMİ

1. Tanıtım ve duyuru: 29/12/2023

2. Eserlerin seçilmesi ve ilçe millî eğitim müdürlüğüne teslim tarihi: 10/01/2024

3. İlçe birincilerinin seçilmesi: 15/01/2024

4. İlçeden seçilen eserlerin il millî eğitim müdürlüğüne teslimi: 17/01/2024

5. İl birincisinin seçilmesi: 19/01/2024

Ek: Yarışma Başvuru Formu

ÖĞRENCİNİN

T.C. KİMLİK NUMARASI

ADI-SOYADI

BAŞVURU YAPILAN İLÇE

BAŞVURU YAPILAN OKUL

SINIFI-NUMARASI

OKUL İLETİŞİM NUMARASI

Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğünce “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında “Divanu Lügat’it Türk Hakkında Özgün Deneme Yazma Yarışması” için hazırladığım eserin tarafımca yazıldığını, eserin telif haklarının 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve diğer ilgili mevzuat gereği Samsun İl Millî Eğitim Müdürlüğüne telif ücreti talebimin olmadan geçeceğini, eserimle ilgili tüm yasal sorumluluğun bana ait olacağını beyan ve taahhüt ederim.

Tarih/İmza

Adı-Soyadı

Ek: Deneme Metni (… sayfa)

Yayın: 02.01.2024 - Güncelleme: 02.01.2024 21:14 - Görüntülenme: 132